Sunday, September 11, 2016

REVIEW : Train To Busan





Bukan tak nak update, tapi masa tidak mengizinkan dengan  masalah di DQ dan masa yang suntuk. Kali ni rasa nak buat segmen review untuk kali pertama. Lets start it.

TGV RAWANG :

This collection of random types goes all aboard a fast train from Seoul to Busan one fine morning, just as the signs of a zombie outbreak are starting to show: convoys of emergency response vehicles rushing past the protagonists, fires and muffled explosions in the distance, an eerie quiet over the city.
As the train pulls out of the station, one infected person gets on board and that’s pretty much the start of your apocalypse-in-microcosm right there.
Macam tu lah kisahnya. Mula mula tu memang curious sebab macam mana jalan cerita tu start. Dan orang kedua yang jadi mangsa tu adalah crew train tu sebab masa tu crew wanita tu nak tolong sebab ingatkan infected person tu kena sawan yang biasa biasa je. Rupa rupanya jangkitan virus mikro.

Cast

Train to Busan 

Young-Gook

Ki-Chul

Seok-Woo [ Pelakon utama ]

Sung-Gyeong

Yong-Suk

Soo-An

Sang-Hwa


Things don’t always come up roses, though. Some of the extras seem to be hopped up on coffee or sugar, making their zombied-out “performances” frequently too hyper and more laughable than terrifying. Guess it’s all part of the theatrics.


Movie Zombie pertama Korea ni sebenarnya tak takut cuma sedikit terkejut dan + lawak pun ada + sedih walaupun movie zombie. Can you imagine it ?

Masa ni sumpah berdebor hah


Secara umumnya, movie ni banyak pengorbanan yang ditunjukkan especially lelaki yang bergelar ayah dalam movie ni dan banyak pengajaran yang tersirat. Memang plot tu tak terfikir lah macam mana writer movie ni pikir.

Setiap stesen keretapi yang dituju semuanya tak selamat sebab dah dikuasai oleh pengganas (baca: Zombie) dan mengharapkan satu satunya stesen Busan yang masih selamat untuk dimasuki mereka setelah polis Busan dapat mengawal pengganas (baca: Zombie) disana. Dan banyak kisah yang berlaku sepanjang dalam perjalanan Korail (baca: keretapi Korea) ke Busan demi menyelamatkan nyawa masing masing.

 At the end, aku mengharapkan ayah Soo-An ada mirakel walaupun dah ada kesan gigitan zombie kat tangan dia. Tapi apakan daya ayah Soo-An terpaksa berkorban dirinya demi menyelamatkan anaknya serta Sung-Gyeong dalam kokpit dan sempat memberitahu Sung-Gyeong cara untuk menghentikan Korail tu selepas digigit Zombie supaya mereka berdua dapat menyelamatkan diri mereka setelah tiba di stesen Busan.


Lirik lagu yang Soo-An nyanyi masa masuk dalam tunnel tu.


Train to Busan
.
Just as the sniper is about to pull the trigger, Su-an begins to mournfully sing Aloha 'Oe to rally the exhausted Seong-kyeong to walk to the end of the tunnel
.
People may dismiss as "just" being a zombie film, but it is the drama of human relationships and interactions that rises above the horrific and thrilling carnage
.
Banyak pengajaran. Pengorbanan. Sebenarnya masa Soo-An nyanyi lagu ni tak faham sebab takda translate kat bawah. So ingatkan biasa biasa je. Rupanya bila tengok balik translation ni baru rasa sedih sebab lagu ni sebenarnya dia tuju kepada ayah dia masa majlis di tadika tapi tak dapat dia habiskan lagu tu. Dia nak nyanyikan lagu tu untuk ayah dia malangnya ayah Soo-An tak dapat hadir didebabkan sibuk dengan kerja kat pejabat.Ending dia sangat sedih dan patut tengok !
.


Rating 10/10

Komen Keseluruhan Movie 
Very nice movie. Not the type of movie I usually watch but this hooked so many viewers and so as I. It's like a roller coaster ride while watching this because the feeling rises up and down and each scene is unpredictable. A very nice movie indeed.The ending was however a bit sad , but i was not crying :( and i realize that some people especially women crying after the movie hah.Sekian

Tq sebab rajin baca :)



3 comments:

  1. tengok semalam. yup. ending dia sedih.benci gila dekat pak cik tua tu sbb selfish. kalau x sebab dia selfish, maybe ramai yang dpat selamat, contohnya abang sado, nenek tua tu, crew korail, driver train and even ayah soo-an T.T

    ReplyDelete
  2. kan ending story memang sedih la ayah dia terkena gigitan zombie...kan lg best kalu ayah dia save..rasa tak nak kuar wayang nak tengok kut2 ayah dia kejar kt belakang and save hehehe

    ReplyDelete

Copyright© 2016 - 2017 reserved to Abdulwafiy