Tuesday, September 13, 2016

REVIEW: The Secret Life of Pets

Assalamualaikum

The Secret Life of Pets. KL Sentral ; NU Sentral 

NU Sentral tempat lepak lah katakan kalau hujung minggu. Kadang kadang kalau rajin pegi Midvalley atau ioi. Dan haritu rasa nak tengok movie sebab tunggu kawan yang tak sampai sampai dari Rawang. KTM rosak lah, ni lah, Daripada buang masa,baik aku tengok movie *forever alone . Ada lah jugak faedah nya *faedah ke ? hehe


Sebenarnya dah tak ingat permulaan movie ni. Dalam hari yang sama aku tengok tiga movie. Mana nak ingat : Train to Busan; The secret life of Pets;The Rezort. 


Watak utama binatang : Paling kiri Max(Kucing Duke)


Kisahnya bila haiwan haiwan peliharaan ni ditinggalkan oleh penjaga mereka sebab sibuk dengan kerja. Tinggalkan mereka di rumah seawal  pagi dan pulang pada lewat malam. Antara binatang yang starring *mengarut  dalam movie ni seingat aku ialah :
  • Kucing 
  • Arnab
  • Burung Helang
  • Ular
  • Dan banyak lagi

Nak dipanjangkan cerita, suatu hari penjaga kucing (Duke) ambil seekor anjing dari Puat Pemeliharaan Haiwan Terbiar di bandar. Boleh dikatakan besar lah anjing tuh. Dan bermula dari part ni, Kucing (Max) Duke ni benco anjing ni sebab rampas segala barang kepunyaannya. Contohnya : Makanan, Tempat tidur dan mungkin Kasih Sayang yang dibelah bagi haha. Aku pun tak tahu apa yang aku mengarut tapi macam tu lah kisahnya.

Gambar ni selepas mereka berdua dah berbaik


Akhirnya mereka berdua ditangkap dengan polis haiwan terbiar di satu rumah. Mereka dimasukkan ke dalam cage dengan beberapa ekor binatang lagi. Tapi ada seekor arnab yang nampak kiut tapi hati busuk ni tolong salah seorang kawan dia dalam cage yang lain menyebabkan van tu eksiden dan terbakar. Semua masih selamat dan akhirnya Max dan anjing tu join sekali binatang terbiar tu ke dalam loji air untuk ke markaz binatang terbiar.

Bermula dari situ si penjahat(Baca:Kucing terbiar) tadi kejar mereka sebab mereka tipu bahawasanya mereka benci tuan mereka tapi akhirnya terbongkar dengan penipuan mereka. Actually aku sebenarnya tak ingat part nih. Mungkin lebih kurang macam tu lah. 

Last sekali , mereka semua berbaik baik antara satu sama lain selepas banyak kejadian yang berlaku menyebabkan mereka terpaksa berganding bahu membuat sesuatu perkara.




Komen Keseluruhan


There’s a lot to like when it comes to “The Secret Life of Pets.” Had it not hinted at a much better movie throughout the opening, I probably would’ve just said “Pets” was good fun and called it a day. However, the disconnect between its uniquely creative beginning and the assembly-line conclusion made the experience more frustrating than it needed to be.

Sunday, September 11, 2016

REVIEW : Train To Busan





Bukan tak nak update, tapi masa tidak mengizinkan dengan  masalah di DQ dan masa yang suntuk. Kali ni rasa nak buat segmen review untuk kali pertama. Lets start it.

TGV RAWANG :

This collection of random types goes all aboard a fast train from Seoul to Busan one fine morning, just as the signs of a zombie outbreak are starting to show: convoys of emergency response vehicles rushing past the protagonists, fires and muffled explosions in the distance, an eerie quiet over the city.
As the train pulls out of the station, one infected person gets on board and that’s pretty much the start of your apocalypse-in-microcosm right there.
Macam tu lah kisahnya. Mula mula tu memang curious sebab macam mana jalan cerita tu start. Dan orang kedua yang jadi mangsa tu adalah crew train tu sebab masa tu crew wanita tu nak tolong sebab ingatkan infected person tu kena sawan yang biasa biasa je. Rupa rupanya jangkitan virus mikro.

Cast

Train to Busan 

Young-Gook

Ki-Chul

Seok-Woo [ Pelakon utama ]

Sung-Gyeong

Yong-Suk

Soo-An

Sang-Hwa


Things don’t always come up roses, though. Some of the extras seem to be hopped up on coffee or sugar, making their zombied-out “performances” frequently too hyper and more laughable than terrifying. Guess it’s all part of the theatrics.


Movie Zombie pertama Korea ni sebenarnya tak takut cuma sedikit terkejut dan + lawak pun ada + sedih walaupun movie zombie. Can you imagine it ?

Masa ni sumpah berdebor hah


Secara umumnya, movie ni banyak pengorbanan yang ditunjukkan especially lelaki yang bergelar ayah dalam movie ni dan banyak pengajaran yang tersirat. Memang plot tu tak terfikir lah macam mana writer movie ni pikir.

Setiap stesen keretapi yang dituju semuanya tak selamat sebab dah dikuasai oleh pengganas (baca: Zombie) dan mengharapkan satu satunya stesen Busan yang masih selamat untuk dimasuki mereka setelah polis Busan dapat mengawal pengganas (baca: Zombie) disana. Dan banyak kisah yang berlaku sepanjang dalam perjalanan Korail (baca: keretapi Korea) ke Busan demi menyelamatkan nyawa masing masing.

 At the end, aku mengharapkan ayah Soo-An ada mirakel walaupun dah ada kesan gigitan zombie kat tangan dia. Tapi apakan daya ayah Soo-An terpaksa berkorban dirinya demi menyelamatkan anaknya serta Sung-Gyeong dalam kokpit dan sempat memberitahu Sung-Gyeong cara untuk menghentikan Korail tu selepas digigit Zombie supaya mereka berdua dapat menyelamatkan diri mereka setelah tiba di stesen Busan.


Lirik lagu yang Soo-An nyanyi masa masuk dalam tunnel tu.


Train to Busan
.
Just as the sniper is about to pull the trigger, Su-an begins to mournfully sing Aloha 'Oe to rally the exhausted Seong-kyeong to walk to the end of the tunnel
.
People may dismiss as "just" being a zombie film, but it is the drama of human relationships and interactions that rises above the horrific and thrilling carnage
.
Banyak pengajaran. Pengorbanan. Sebenarnya masa Soo-An nyanyi lagu ni tak faham sebab takda translate kat bawah. So ingatkan biasa biasa je. Rupanya bila tengok balik translation ni baru rasa sedih sebab lagu ni sebenarnya dia tuju kepada ayah dia masa majlis di tadika tapi tak dapat dia habiskan lagu tu. Dia nak nyanyikan lagu tu untuk ayah dia malangnya ayah Soo-An tak dapat hadir didebabkan sibuk dengan kerja kat pejabat.Ending dia sangat sedih dan patut tengok !
.


Rating 10/10

Komen Keseluruhan Movie 
Very nice movie. Not the type of movie I usually watch but this hooked so many viewers and so as I. It's like a roller coaster ride while watching this because the feeling rises up and down and each scene is unpredictable. A very nice movie indeed.The ending was however a bit sad , but i was not crying :( and i realize that some people especially women crying after the movie hah.Sekian

Tq sebab rajin baca :)



Copyright© 2016 - 2017 reserved to Abdulwafiy