Friday, October 20, 2017

#AWAKSUKASAYATAK

Assalamualaikum kawan kawan sekalian πŸ‘‹

Agak lama gap aku tak menulis entri kali ni. Faham faham je lah, aku sibuk dengan exam final sem haritu. Dan sepanjang sem lepas aku rasa aku takda masa nak taip entri panjang panjang ni. Dah la carrymark 60%, susah ah jugak nak score fullmark atau markah yang tinggi. Kalau carrymark pun dah kelaut, macam mana exam final sebenar nanti ? Apapun, doakan yang terbaik untuk aku dan kawan kawan aku yee

So apa kaitan tajuk entri kali ni sebenarnya ? haaaaa

Sebnarnya aku pilih tajuk kali ni disebabkan drama melayu yang aku minat gila. First time aku minat drama melayu ni tau, siap follow ig, twitter, facebook pelakon pelakon dia lagi.


Bersemut habis tengok cerita ni :)


 Ok aku bagi sinopsis cerita ni berdasarkan yang aku ingat je tau. Oh ya lupa nak bagitau, drama ni diadaptasi oleh novel awak suka saya tak oleh Puan Melur Jelita

*semua gambar didalam post ini dikreditkan kepada empunya gambar instagram @alvinchong123 @emma_maembong (korang boleh la follow diorang ye!)




            BARISAN PELAKON AWAK SUKA SAYA TAK



Sir Hilman

Alvin Chong sebagai Hilman Yong Abdullah / Damien Yong

INTAN 


Emma Maembong sebagai Intan Zulaikha
Sabhi Saddi sebagai Nazim

Rebecca Nur Islam sebagai Salina

        
Dan sebenarnya ramai lagi,cuma aku malas nak masukkan gambar kat atas. So aku senaraikan ye :)

Raff Yaakob sebagai Danish
Kael sebagai Azad
Aman Aziz sebagai Yasin
Fieza Jolie sebagai Lily
Amalina Smith sebagai Shasha
Mustapha Kamal sebagai Dato Megat
Susan Manen sebagai Datin Sofea
Fathil Dani sebagai Imam Kahar
Jesse Lim sebagai Robert
Angeline Tan sebagai Clarence
Joyce Harn sebagai Grace
Aryan Adani sebagai Daniel
Michelle Tan sebagai Cheris


Bagi aku, gabungan lagu tema oleh Aziz Harun yang bertajuk Jangan ni menyebabkan cerita ni lebih menarik bagi aku. Entahlah kenapa πŸ˜›.



                                                              Boleh la layan lagu ni sambil baca entri aku ni :)



Tarikh pengakhiran drama ni aku rasa aku boleh ingat sampai tua sebab tarikh episod last sama dengan hari lahir aku haha. Aku takda lah fanatik sangat, tapi ni drama melayu pertama yang aku minat sampai buat aku nak tulis entri.

Ok. Back to the topic, sedikit sinopsis bagi yang belum baca novel #awaksukasayatak ataupun yang belum tengok drama ni lagi.


SINOPSIS

Kisah kasih sayang dan konflik percintaan antara Hilman Yong dan Intan Zulaikha, seorang gadis Melayu. Hilman telah jatuh cinta dengan Intan sejak pertama kali ketemu lapan tahun yang lalu di sebuah restoran.  Mereka bertemu kembali selepas beberapa tahun ni kedai emas Hilman dan mula rapat. Dari situ lah banyak konflik yang berlaku.

Tiga tahun kemudian, Intan ketemu dengan Hilman waktu kursus kuda di TER,Kuala Terengganu. Mereka kembali rapat dan merancang untuk berkahwin. Namun tragedi berlaku, Hilman kemalangan lalu hilang ingatan. Munculnya Damien yang tidak ingat akan agama. Intan berusaha untuk mengembalikan ingatan Damien kepada agamanya dan mengembalikan cintanya yang hilang. Tapi, dapat ke Intan kebalikan ingatan dan cinta Hilma kembali semula ? Kalau ak tahu, kena tengok drama ni :)





Ni scene di Terengganu.

Meet & Greet di Mph Nu Sentral bersama barisan pelakon ASST

Setakat ni ja sinopsis yang aku boleh bagi, sebab malas nak taip. Banyak lagi kerja aku nak buat.  

last but not least, aku nak cakap pasal cerita melayu lain yang pernah aku tengok dan tak mengecewakan aku. 


                                                 πŸ‘Ύ TOMBIRUO: PENUNGGU RIMBA



Image result for tombiruo


Cerita memaparkan banyak aksi aksi yang aku kagum. Cinematography yang hebat pernah dihasilkan oleh produksi tempatan. Ajak la kawan kawan atau family ke pawagam untuk tengok crita ni ye :)



πŸ‘ͺ BISIK PADA LANGIT

Image result for bisik pada langit


Ya Ampun, kalau kau tengok crita sebelum exam, aku rasa semua insaf gila haha. Watak yang dibawa oleh Ummi Nazeera patut dipuji sebab mesej yang nak disampaikan tu sangat bernilai dan boleh buat pengajaran untuk semua lapisan masyarakat, bermula ibubapa, anak anak serta sahabat sahabat kita. 


Dan


Jangan lupa untuk baca artikel terkini aku di Thread of Zalora ya !
































Thursday, March 16, 2017

3 SMART CASUAL LOOK FOR MEN TO PULL OFF

Assalamualaikum and Good Evening readers!

It's been a while since my last post. Has it really been over three months since my last post?

Wow. Just wow.

Well, to be fair, I have been really busy with various responsibilities. But I'm back on the blogging wagon and ready to go full steam ahead! Toot toot! Totally 100% committed (read:maybe kot, since kerja aku sekarang ni pun dah sedikit kurang. Mungkin ! 😊

and did you know, Zalora gives me an opportunity to collaborate with them 😁.

Ok, I have been a bit slack with updating, but this honor is officially the motivation I need to update my blog more often. I probably have lots of new readers now and I can't let them down!


Wait ? Zalora ?




Yes, Zalora is the fastest growing retailer in Southeast Asia ( In case if you not yet heard about this online shopping website ツ )

So, apa lagi? Jom kita usha laman web online ni. Entri kali ni aku nak promote 3 smart casual untuk lelaki. Kalau korang pakai ni konfem jadi hensem, segak dan bergaya. Dan kalau perempuan pun boleh beli untuk bagi hadiah kepada ayah,suami,abang atau adik adik kat rumah ye!

Nak beli? Haaa Jom terjah  | Zalora |  sekarang. Jangan tunggu lagi, peluang di depan mata anda!





3 SMART CASUAL LOOK FOR MEN πŸ‘¨




Men are often known for their simple styles but some do not have a clue on how to pull that simple outfit into a chic trendy look for a more fashionable appearance. It can be quite a dilemma but do not fret as you can take a look at the three smart casual look ideas that you can pull together without every feeling left out of the fashion circle.



1. Bermuda shorts  πŸ‘–


If you still want to remain dashingly handsome and simple chic, Bermuda shorts and a tee will be a perfect choice. You can match it with sandals for a smarter masculine approach and go about your days with confidence. Choose Bermuda shorts with colors such as camel, navy blue, white or green for that summer-like mood and catwalk in the streets with style.



Bermuda shorts
  *gambar edit tapi mcm tak edit sbb tak pandai






 2.Tank tops+ jeans + cardigan  πŸ‘•



This is definitely the opportunity to seize to wear those sexy tank tops and jeans. What man doesn’t look tough with this ensemble.Super simple yet timeless. Match the outfit with your favorite pair of sneakers (some men go with just flip flops), throw on that cardigan and strut around town. Gain countless head turns and attention from the ladies as this look will always make you look like a hunk.




Super Simply 


Simple and Timeless








 3. Jackets πŸ‘ž

Everyone knows that with a simple touch of layering your top with a jacket, it can transform even a sloppy outfit into a whole new level. Whether you are into leather, denim, blazers or varsity jackets, go ahead and have fun creating your personal style. Sebenarnya style ni pun simple juga. Just nice! pheww ッ



Get it now at Zalora!



                                                                           Choose the jacket with your personal styleツ
                                                                              
   
    Own now at Zalora MY. You can save your time from going into jam-packed malls and going through traffic as you look for items of clothing digitally. Plus you can get discounts, sales and the latest trends that will keep you wanting for more. Why would you want to wait and delay such golden opportunities?  

      You should just grab the bull by the horn and start purchasing the best products fom Zalora.






                           Get It Now Readers!
























































Tuesday, December 20, 2016

Drama ft Dur Thani vs Movie


Dear Syafawi & Tahriri,

You're definitely not gonna stress me out, okay?



Exam final sem memang menghampakan hm Ya, macam biasa aku tak boleh jawab dengan jayanya. Subjek apa ? Semestinya subjek yang dibenci oleh pelajar walaupun tiap-tiap hari baca haha . Bukan benci tapi, ntah la nak. Harapnya tak Dur Thani.

ツ Dur Thani aka exam ulangan γ‚· Tahriri aka exam quran yang jenis tulis tulis tu
γ‚· Syafawi aka exam quran lisan yang perlu jawab segala soalan tebuk yang kita hapai gais😒

Seminggu sebelum exam aku hanya mengulang yang spot atau dikenali ayat famous πŸ˜” Tapi habuk pun takda dalam soalan yang aku dapat tu. Majoriti kawan aku yang lain pun cakap tahun ni dah start tebuk yang mana dia suka. Of course lah tak sempat kalau seminggu je nak iadah(baca:mengulang)



Because of that, I really in need to take a break, to flush out the stress away, and to relax my mind and body. But how?






One Utama 


Rainforest 1 Utama

Lepas je jawab soalan last paper terakhir tu, aku keluar dewan dan bersiap nak pegi 1 Utama. Sebenarnya tak nak pegi 1 Utama, tapi bila Perdana Menteri kesayangan Malaysia umum Mrt dah rasmi + free untuk sebulan + free shuttle bus ke 1 Utama, so apa lagi aku(baca:3org lagi kawan) pegi naik Mrt Sg buloh memandang aku naik ktm dari Kuala Kubu Bharu ke Ktm Sg.Buloh.



Mrt Sg.Buloh > Mrt Bandar Utama


Lebih selesa cepat dan luas


Mass Rapid Transit 

Mrt ni sangat bagus sebab kekerapan untuk sesebuah train yang lain sampai hanyalah 2 minit.Maksudnya kalau terlepas train pun takdalah kita kena tunggu setengah jam atau lebih lagi macam ktm.

Luas dan selesa. Ya, memang luas dan semestinya moden. Tak macam lrt yang gerabaknya agak pendek dan ruang yang sempit. Mrt jugak ada penunjuk destinasi berkomputer yang memudahkan foreigner terutamanya untuk mengetahui destinasi yang bakal mereka tiba daripada melihat peta yang ditampal di atas pintu pintu macam Lrt. Kan ?


Ruang legar di Mrt Sg.Buloh mcm train to Busan.



Pemandangan dari atas



Rainforest

Rainforest pun satu masalah. Nak pegi sana punyalah semangat tapi cari tempat tu tak jumpa.  Jadi aku dan angkatan pegi main bowling dulu sebelum cari balik Rainforest yang menghilang πŸ˜”

Aku menang 2 game. Yeah !



Mungkin kali ni point aku berterabur. Biarkan ja berterabur sebab idea aku pun tengah berterabur sekarang. Ikut sedap hati ja tulis entri kali ni.

Jappp !
.
.

Sebelum aku terlupa, nasihat aku kalau nak pegi 1 Utama terutamanya naik Mrt, nanti kalau nak balik dari 1 Utama ke Stesen Mrt berdekatan, untuk memudahkan perjalanan sebaiknya naik Teksi@ Uber@Grabcar. Sebab bas yang Mrt punya kadang kadang ada dan takda. So nanti takdalah yang jenis cepat menggelabah tu nak menggelabah sangat.



LAST

Aku sebagai senior SM Imtiaz Besut ingin mengucapkan tahniah dan syabas buat junior junior yang telah mengharumkan nama sekolah dalam exam PT3 baru baru ni. 100% lulus untuk 3 tahun dan harini dah masuk paper.

 Tahniah sekali lagi. Harapnya SPM tahun ni pun dapat result gempak macam senior senior sebelum ni huh walaupun soalan dan format agak berbeza daripada sebelum ni. Tapi tu tak menjadi halangan untuk membuktikan kalian berjaya bahkan satu peluang untuk menunjukkan kejayaan kepada guru guru dan ibubapa bahawa Spm Warriors tahun ni tak terkesan dengan apa apa ujian oleh KPM yang sangat baik hati tu ye !

Takpa, perjalanan baru bermula. Banyak lagi langkah langkah yang perlu buat untuk capai kejayaan. Sesungguhnya kejayaan akhirat yang kita cari, bukan begitu ? cehh




Pengumuman PT3





.
.
.

Setakat ni dulu entri kali ni. Aku rasa cuti sem ni aku nak review banyakk dan banyakk tentang buku serta movie dan drama yang aku tengok. Tu pun kalau aku rasa rajin nak karang entri hehe

dan

Korang cuti buat apa ? 😏














Copyright© 2016 - 2017 reserved to Abdulwafiy